Situația vaccinării angajaților Universității Babeș-Bolyai care au răspuns solicitării privind raportarea vaccinării, la data de 8 septembrie 2021
Număr total angajați –personal didactic | Cu vaccinare finalizată (cu ambele doze/doză unică) |
Cu prima doză (pentru vaccinurile în 2 doze) |
Nevaccinate |
1956 |
1665 |
17 |
274 |
Situația procentuală |
85% |
1% |
14% |
Număr total angajați – personal didactic-auxiliar și nedidactic | Cu vaccinare finalizată (cu ambele doze/doză unică) |
Cu prima doză (pentru vaccinurile în 2 doze) |
Nevaccinate |
1909 |
1334 |
18 |
557 |
Situația procentuală |
70% |
1% |
29% |
Având în vedere scăderea numărului de infecții cu coronavirusul SARS-CoV-2 la nivelul județului Cluj și măsurile de relaxare stabilite prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj nr. 7/8.02.2021, vă rugăm să aveți în vedere următoarele:
Tekintettel a SARS-CoV-2 koronavírussal való fertőzések számának Kolozs megyei csökkenésére, és a Kolozs Megyei Sürgősségi Esetek Bizottságának 7/8.02.2021-es számú Határozatában foglalt enyhítő intézkedésekre, kérjük, vegyék figyelembe az alábbiakat:
Im Kontext der Abnahme der Fallzahlen der Infektion mit dem SARS-CoV-2-Virus auf der Ebene des Kreises Klausenburg und der Lockerungsmaßnahmen, welche vom Kreisausschuss für Notsituationen Klausenburg beschlossen wurden (unter Nr. 7/8.2.2021), bitten wir Sie, folgendes zu beachten:
Considering the decrease in the number of SARS-CoV-2 coronavirus infections in Cluj County and the relaxation measures set out in Decision No 7/8.02.2021 of the Cluj County Emergency Situations Committee, please consider the following:
În contextul campaniei naționale actuale de vaccinare anti-COVID-19, pe care Consiliul Științific al UBB (inclusiv în baza experienței profesionale a membrilor săi) o susține fără rezerve, vă supunem atenției o serie de surse de informare/popularizare realizate prin eforturile comunității UBB.
www.facebook.com/UnivBabesBolyai/videos/414819896223393
www.facebook.com/UnivBabesBolyai/videos/310425793564619
www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/deciziiubb/Ghid_UBB.pdf
www.facebook.com/UnivBabesBolyai/videos/2434827436814086
www.facebook.com/UnivBabesBolyai/videos/2286131851532039
bioge.ubbcluj.ro/a-covid-19-jarvany-miertek-es-mikentek/
www.facebook.com/bbtekolozsvar/videos/2074043362730054
www.facebook.com/bbtekolozsvar/videos/277951246851662
www.facebook.com/dark.side.of.public.health
www.facebook.com/csabadegi/videos/3265139473544635/
www.facebook.com/mozaiketv/videos/974892476350966
www.digi24.ro/emisiuni/tinerete-fara-batranete/tinerete-fara-batranete-1-august-17-30-1346759
www.viata-medicala.ro/stiri/sondaj-peste-80-dintre-pacientii-cu-cancer-s-au-confruntat-cu-un-nivel-crescut-de-stres-18531
https://maszol.ro/belfold/133963-romlott-a-daganatos-betegek-ellatasanak-min-sege-a-koronavirus-jarvany-miatt-romaniaban
https://www.europeancancer.org/2-standard/31-covid-19-resources
https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/europai-szinten-megmozdultak-a-koronavirus-fenyegetettseg-kozben-magukra-maradt-rakos-paciensekert
Ele se adaugă, desigur, resurselor naționale precum https://vaccinare-covid.gov.ro/
De asemenea, pentru colegii interesați de detalii, discuții sau lămuriri pe tema informațiilor citate mai sus,
Consiliul stă la dispoziție prin intermediul membrilor și colaboratorilor săi
Răzvan Cherecheș (razvan.chereches@publichealth.ro, sănătate publică),
Horia Banciu (horia.banciu@ubbcluj.ro, microbiologie/biologie moleculară),
Alina Sesărman (alina.sesarman@ubbcluj.ro, biologie),
Judit Papp (judit.papp@ubbcluj.ro, microbiologie),
Anca Dobrean (anca.dobrean@ubbcluj.ro, psihologie/schimbare comportamentala),
Csaba Dégi (laszlo.degi@ubbcluj.ro, psiho-oncologie/sociologie),
Radu Silaghi-Dumitrescu (radu.silaghi@ubbcluj.ro, chimie/biochimie),
Niculina Hădade (niculina.hadade@ubbcluj.ro, chimie),
Smaranda Cosma (smaranda.cosma@ubbcluj.ro, marketing).
Sperăm că informațiile acestea pot fi utile nu doar pentru informare internă, ci și în implicarea membrilor comunității noastre în interacțiunea cu restul societății – acolo unde vocile care promovează neadevăruri („vaccinul nu e eficient”, „n-a fost testat”, „a fost creat înaintea bolii”, „modifică ADN-ul”, „conține cipuri”, „provoacă infertilitate”, „e suficient să luăm suplimente alimentare”, „pandemia nu există”, „e doar o răceală”, „măștile nu opresc virusul, dar opresc oxigenul” etc.) rămân prea puțin contrabalansate de opiniile asumate, bazate pe dovezi științifice, ale profesioniștilor cu experiență relevantă.
UBB prezintă patru Ghiduri: (1) un Ghid general de recomandări de sănătate publică adaptate condițiilor prezente ale pandemiei și de principii psihologice care facilitează asimilarea lor în comportamentul individual (inclusiv pentru vaccinare), principii care pot fi utilizate și pentru alte recomandări de sănătate care urmăresc modificări cognitiv-comportamentale pe scară largă, și trei ghiduri de autoreglare emoțională, cognitivă și comportamentală în pandemie, și anume (2) Ghid de autoreglare psihologică în pandemie; (3) Ghid de reglare comportamentală – Schimbarea rutinei de viață; (4) Ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie. Ghidurile au fost elaborate de specialiștii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB – http://www.ubbluj.ro) în psihologie și sănătate publică, cu implicarea unor specialiști din cadrul Asociației Psihologilor din România (APR – http://www.apsi.ro).
Specialiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca monitorizează în timp real impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei românești și își propun să realizeze previziuni economice în contextul actual.
Proiectul cuprinde și realizarea unei platforme online denumite generic COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM) prin care cercetătorii UBB implicați în acest proiect publică o serie de date relevante privind impactul economic al pandemiei COVID-19 sub forma unor infografice interactive, menite să ofere o imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situației economiei românești.
Obiectivul principal al proiectului este oferirea unui sprijin real factorilor decizionali prin realizarea și actualizarea constantă a analizei situației generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților acestora, respectiv a lanțurilor de aprovizionare din economia reală. Proiectul de cercetare este coordonat de prof. univ. dr. Szász Levente, prodecanul FSEGA responsabil pentru cercetarea științifică.
„Universitățile românești s-au mobilizat exemplar în această perioadă, fiecare contribuind, în funcție de anvergura și profilul academic, la bunul mers al societății, la nivel local/regional/național/internațional. UBB, ca universitate globală, a contribuit major la toate aceste niveluri, iar prin acest proiect, contribuția națională (cu potențial impact internațional) a UBB – unul dintre liderii științelor economice din țară - este din nou reliefată exemplar”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
La rândul său, decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață este de părere că „această pandemie reprezintă în esența sa o provocare majoră pentru întreaga umanitate. Repornirea adecvată a activității economice reprezintă cea mai mare provocare pentru perioada imediat următoare ieșirii din starea de urgență, în ideea diminuării riscurilor aferente COVID-19. Dacă acest proces nu este gestionat în mod inteligent și pragmatic, costurile asociate vor fi mai ridicate și se vor resimți o perioadă mai mare de timp. În acest context, ne asumăm rolul de a sprijini societatea și factorii decizionali din domeniul economic, asigurându-le toate informațiile și analizele de care dispunem, pentru a lua cele mai bune decizii în vederea ameliorării impactului negativ al acestei pandemii asupra economiei românești.”
Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate în timp real pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar informațiile sunt disponibile în limba română, maghiară și engleză.
Universitatea Babeș-Bolyai a fost în permanență alături de membrii comunității și s-a implicat intens în susținerea lor. UBB este preocupată de informarea corectă și constantă a comunității, site-ul Universității găzduind, în această perioadă, o secțiune dedicată special informațiilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul Coronavirus (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Direcția Comunicare și PR a UBB
A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának (KGTK) szakemberei valós időben követik a COVID-19 világjárvány hatását a romániai gazdaságra, valamint előrejelzéseket készítenek a járvány várható gazdasági hatásait illetően a fennálló helyzetben.
A projekt részeként az Intézet egy online platformot hozott létre COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 - RoEIM) néven, amelyen keresztül a projektben részt vevő BBTE-kutatók interaktív infografikák formájában teszik közzé a COVID-19 világjárvány gazdasági hatásaira vonatkozó releváns adatokat; céljuk, hogy átfogó, valós idejű, folyamatosan aktuális képet nyújtsanak a romániai gazdaság helyzetről.
A kutatási projekt fő célja, hogy hatékony segítséget nyújtson a gazdasági és politikai döntéshozóknak azáltal, hogy tényadatokra alapozva, folyamatosan frissítve ismerteti az aktuális helyzetet, és támpontot nyújt a romániai előrejelzési szcenáriók kialakításához a társadalom, az alkalmazottak, a vállalatok és a gazdaságban működő ellátási láncok védelme érdekében. A kutatási projekt vezetője dr. Szász Levente, a kar magyar tagozatért és a tudományos kutatásért felelős dékánhelyettese. A projektcsapat tagjai Bálint Csaba (a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja, a BBTE társult oktatója), Csala Dénes (a Lancaster University adjunktusa, a BBTE társult oktatója), Csíki Ottó (a BBTE mesteris hallgatója), Nagy Bálint Zsolt (a BBTE docense), valamint Rácz Béla-Gergely (a BBTE adjunktusa).
„A romániai egyetemek példamutatóan álltak helyt ebben az időszakban azáltal, hogy a saját profiluknak megfelelően mind szerepet vállaltak a társadalom megfelelő működésének biztosításában helyi, regionális, országos és nemzetközi szinten. Országos és nemzetközi jelentőségű egyetemként a BBTE szerepe az előbb felsoroltak közül mindenik szinten meghatározó, a jelenlegi projekt pedig jó példa arra, hogy hogyan tud a BBTE hozzájárulni az ország társadalmi működéséhez (potenciálisan nemzetközi jelentőségű eredményekkel) egy olyan szakterületen, mint a gazdaságtudományok, ahol az egyetem országos szinten vezető szerepet tölt be” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.
„A jelenlegi járvány lényegében egy az egész emberiséget érintő kihívás, így rendkívül fontos az, hogy a jelenlegi helyzetet minden szempontból megfelelően kezeljük. Ezen belül a gazdaság újraindítása az elkövetkező időszak egyik legfontosabb kihívását jelenti, amellyel a COVID-19 járvány kockázati hatásai csökkenthetők. Ha azonban ezt a folyamatot nem kezeljük megfelelően, akkor az ezzel járó költségek nagyobbak és időben hosszabban elhúzódóak lehetnek. Ilyen körülmények között intézményünk támogatja a társadalom és a gazdasági döntéshozók működését, elérhetővé téve minden olyan elemzést és információt, amivel kollégáink rendelkeznek, így segítve a lehető legjobb döntések meghozatalát a járvány romániai gazdaságra kifejtett negatív hatásainak csökkentése érdekében” – emelte ki dr. Răzvan V. Mustaţă egyetemi docens, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánja.
A kutatási projekt eredményeit az érdeklődők valós időben, naponta frissülő adatokkal és kimutatásokkal tekinthetik meg a kutatócsoport által működtetett COVID-19 RoEIM weboldalon: econ.ubbcluj.ro/coronavirus. Az információk román, magyar és angol nyelven is elérhetők.
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem folyamatosan a közösség tagjai mellett van, és aktívan részt vesz támogatásukban. Emellett a BBTE törekszik a közösség tagjainak állandó tájékoztatására megbízható forrásokból: az egyetem weboldala ebben az időszakban külön felületen foglalkozik az új koronavírussal való fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedésekkel (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
BBTE Sajtóiroda
Die Fachkräfte der Fakultät für Wirtschaftswissenschaften und Geschäftsführung (FSEGA) an der Babeș-Bolyai-Universität Klausenburg verfolgen in Echtzeit die Auswirkungen der COVID-19-Pandemie auf die rumänische Wirtschaft und beabsichtigen wirtschaftliche Prognosen im gegenwärtigen Kontext zu erarbeiten.
Das Projekt umfasst auch die Einrichtung einer Online-Plattform unter dem Namen COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM), durch welche die Forschenden der BBU, die sich an diesem Projekt beteiligen, eine Reihe relevanter Daten zu den Auswirkungen der COVID-19-Pandemie in Form von interaktiven Infografiken veröffentlichen können, um ein umfassendes und in Echtzeit aktualisiertes Bild über die rumänische Wirtschaft zu liefern.
Die wichtigste Zielsetzung des Projekts ist, eine reelle Unterstützung für die Entscheidungsträger, durch die Erstellung und ständige Aktualisierung mehrerer Situationen unter den Bedingungen der COVID-19-Epidemie, bzw. durch das Anbieten von Ausgangsinformationen für die Erstellung von Prognosen, zwecks einer besseren Beschützung der Gesellschaft, der Unternehmen und der Mitarbeiter/innen derselben, bzw. der Lieferketten der Wirtschaft, zur Verfügung zu stellen. Das Forschungsprojekt wird von Univ.-Prof. Dr. Szász Levente, Vizedekan der Fakultät für Wirtschaftswissenschaften und Unternehmensführung, zuständig für wissenschaftliche Forschung, koordiniert.
„Die Universitäten Rumäniens haben sich beispielhafter Weise in dieser Zeit mobilisiert, jede hat gemäß ihrer Tragweite und ihrem akademischen Profil zugunsten der Gesellschaft auf lokaler, regionaler, nationaler oder internationaler Ebene beigetragen. Die BBU, als globale Universität, hat maßgebend auf all diesen Ebenen ihren Beitrag geleistet, und durch dieses Projekt wird der Beitrag der BBU – eine der besten im Bereich der Wirtschaftswissenschaften in Rumänien – auf nationaler Ebene (mit einer potentiellen internationalen Wirkung) wieder beispielhaft hervorgehoben”, erklärt Prof.-Univ. Dr. Daniel David, Rektor der BBU.
Seinerseits meint Doz. Dr. Răzvan V. Mustață, Dekan der Fakultät für Wirtschaftswissenschaften und Unternehmensführung, dass „diese Pandemie grundsätzlich eine bedeutende Herausforderung für die ganze Menschheit darstellt. Das entsprechende Hochfahren der Wirtschaftstätigkeiten ist die größte Herausforderung für die Zeit gleich nach dem Aufheben des Notstandes, unter den Bedingungen der Minderung der mit COVID-19 verbundenen Risiken. Wenn dieser Vorgang nicht intelligent und pragmatisch gehandhabt wird, werden die damit verbundenen Kosten höher und für eine längere Zeit spürbar werden. In diesem Kontext nehmen wir unsere Rolle wahr, die Gesellschaft und die Entscheidungsträger im wirtschaftlichen Bereich zu unterstützen, durch die Bereitstellung von Informationen und Analysen die uns zur Verfügung stehen, zwecks Minderung der negativen Auswirkungen dieser Pandemie auf die rumänische Wirtschaft.”
Die Ergebnisse des Forschungsprojekts können in Echtzeit auf der Plattform COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus) eingesehen werden; die Informationen stehen in rumänischer, ungarischer und englischer Sprache zur Verfügung.
Die Babeș-Bolyai-Universität hat von Anfang an die Mitglieder der Gemeinschaft unterstützt und sich intensiv für ihre Förderung engagiert. Gleichweise ist die Versorgung der Gemeinschaft mit richtigen und konstanten Informationen ein Anliegen für die BBU; zu diesem Zweck befindet sich auf der Webseite der Universität ein Abschnitt zu den Bekämpfungsmaßnahmen der Infektionen mit dem neuen Coronavirus (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Specialists of the Faculty of Economics and Business Administration (FSEGA) of Babeș-Bolyai University (UBB) in Cluj-Napoca monitor in real time the impact of the COVID-19 pandemic on the Romanian economy and make economic forecasts under the current situation.
The project also includes the creation of an online platform generically called COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM), through which UBB researchers involved in this project will publish a series of relevant data on the economic impact of the COVID-19 pandemic using interactive infographics in order to provide a comprehensive, real-time updated account of the status of the Romanian economy.
The main objective of the project is to provide real support to decision makers by conducting and constantly updating the analysis of the situation generated by the COVID-19 epidemic, respectively by providing a starting point for forecasting scenarios to ensure a better protection of the society, companies, their employees, respectively of the supply chains in the real economy. The research project is coordinated by the FSEGA vice-dean in charge of the scientific research, professor Szász Levente, PhD.
„“The mobilization of the Romanian universities provided an exemplary case during this period for the contribution – according to the scope and academic profile - to the smooth running of society at local/ regional/ national/ international level. UBB, as a global university, has made a major contribution at all these levels, and through this project, the national contribution (with potential international impact) of UBB - one of the leaders of economic sciences in the country - is again showcased”,stated the rector of UBB, professor Daniel David, Phd.
The dean of FSEGA, associate professor Răzvan V. Mustață, PhD emphasized that “this pandemic essentially constitutes a major challenge for all humanity. Adequately restarting economic activity is the biggest challenge for the period immediately following the end of the state of emergency, in order to reduce the risks related to COVID-19. If this process is not managed intelligently and pragmatically, the associated costs will be higher and will be felt for a longer period of time. In this situation, we take on the role of supporting society and economic decision-makers, providing them with all the information and analysis we have in order to help them make the best decisions to improve the negative impact of this pandemic on the Romanian economy.”
The findings of the research project can be checked in real time on the online platform COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus)where information is available in Romanian, Hungarian and English.
Babeș-Bolyai University has always actively supported the members of the community. As UBB is seeking to provide accurate and up-to-date information to the community, a special section dedicated to information on measures designed to prevent the spread of infection with the new Coronavirus was created, during this period, on the University website (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Campania umanitară „10 lei în 10 zile pentru cei din linia întâi” inițiată de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai în parteneriat cu Fundația Alma Mater Napocensis a reușit să strângă peste 16.000 de lei pentru sprijinirea Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj.
Sumele donate de membrii comunității UBB vor fi direcționate, în zilele următoare, către Serviciul de Ambulanță Cluj, instituție aflată în prima linie în ceea ce privește intervențiile medicale.
Inițiatorii campaniei au lansat membrilor comunității UBB (studenți, alumni, cadre didactice și alte categorii de personal) invitația de a dona, în perioada 8-18 aprilie 2020, suma minumă de 10 lei pentru a veni în ajutorul Serviciului de Ambulanță Cluj, donațiile fiind realizate în contul Fundaţiei Alma Mater Napocensis a Universității Babeș-Bolyai, accesând link-ul https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/.
„Am inițiat campania 10 lei în 10 zile pentru cei din linia întâi încercând să ajutăm fără a pune o presiune extrem de mare asupra celor care doresc să se implice prin donații. Ne bucură faptul că, și de această dată, comunitatea UBB a dat dovadă de spirit de solidaritate și sperăm că nu ne vom opri aici, pentru că, în aceste momente, mai mult decât oricând, e nevoie de implicarea tuturor”, afirmă decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață, precizând că, acțiunile de susținere a celor din prima linie a intervențiilor medicale vor continua.
Universitatea Babeș-Bolyai a fost în permanență alături de membrii comunității și s-a implicat intens în susținerea lor. De asemenea, UBB este preocupată de informarea corectă și constantă a comunității, site-ul Universității găzduind, în această perioadă, o secțiune dedicată special informațiilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul Coronavirus (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Direcția Comunicare și PR a UBB
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara és az Alma Mater Napocensis Alapítvány által szervezett jótékonysági adománygyűjtés során több mint 16.000 lejt sikerült összegyűjteni a Kolozs megyei Mentőszolgálat tevékenységének megsegítésére.
A BBTE közösségének tagjai által adományozott összegeket az elkövetkező napokban juttatják el a Kolozs megyei Mentőszolgálatnak, amely folyamatosan az élvonalban tevékenykedik az orvosi beavatkozás terén.
A kampány kezdeményezői indítványozták, hogy a BBTE közössége (hallgatók, alumnusok, oktatók, más személyzet) a 2020. április 8–18. időszakban legalább 10 lejt adományozzanak a BBTE Alma Mater Napocensis számlájára a https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/ linken, ezáltal segítve a Kolozs megyei Mentőszolgálat munkáját.
„Azért kezdeményeztük a 10 lej adomány 10 napon át a frontvonalban dolgozóknak kampányt, hogy segíteni próbáljunk, azonban ne terheljük túl azokat, akik adományok útján szeretnének bekapcsolódni. Örömünkre szolgál, hogy a BBTE közössége ismét szolidaritásról tett tanúságot, és reméljük, hogy ez folytatódhat, hiszen jelenleg páratlanul nagy szükség van mindenki hozzájárulására” – nyilatkozta a KGTK dékánja, dr. Răzvan V. Mustață egyetemi docens, jelezve, hogy az orvosi beavatkozások frontvonalában állók megsegítését irányzó megmozdulások folytatódnak.
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem folyamatosan a közösség tagjai mellett van, és aktívan részt vesz támogatásukban. Emellett a BBTE törekszik a közösség tagjainak állandó tájékoztatására megbízható forrásokból: az egyetem weboldala ebben az időszakban külön felületen foglalkozik az új koronavírussal való fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedésekkel (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).BBTE Sajtóiroda
Die humanitäre Spendenkampagne „10 Lei in 10 Tagen für die an der vordersten Linie” , gestartet von der Fakultät für Wirtschaftswissenschaften und Unternehmensführung an der Babeș-Bolyai-Universität, in Zusammenarbeit mit der Alma Mater-Stiftung hat über 16.000 Lei für die Unterstützung des Klausenburger Rettungsdienstes sammeln können.
Die von den Mitgliedern der BBU-Gemeinschaft gespendeten Summen werden in den kommenden Tagen dem Klausenburger Rettungsdienst überwiesen, eine Institution, die sich an vorderster Linie in der medizinischen Intervention befindet.
Die Initiator/innen der Kampagne haben die Mitglieder der BBU-Gemeinschaft (Studierende, Alumni, Lehrende und andere Mitarbeiter/innen) aufgerufen, sich im Zeitraum 8.-18. April 2020 mit einer Spende von mindestens 10 Lei zugunsten des Klausenburger Rettungsdienstes zu beteiligen; die Spenden erfolgten auf das Konto der Alma Mater Napocensis-Stiftung der Babeș-Bolyai-Universität, unter dem Link https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/.
„Wir haben die Kampagne 10 Lei in 10 Tagen für die an der vordersten Linie initiiert, um zu helfen, ohne aber einen zu starken Druck auf die Spendenwilligen auszuüben. Es erfreut uns, dass auch diesmal die Gemeinschaft der BBU Solidarität gezeigt hat und wir hoffen dass wir nicht hier stehenbleiben werden, weil in diesen Augenblicken die Beteiligung Aller wichtiger ist denn je”, erklärt der Dekan der Fakultät für Wirtschaftswissenschaften und Unternehmensführung, Doz. Dr. Răzvan V. Mustață, und präzisiert, dass die Aktionen zur Unterstützung des Personals in der vordersten Linie der medizinischen Intervention fortgesetzt werden.
Die Babeș-Bolyai-Universität hat von Anfang an die Mitglieder der Gemeinschaft unterstützt und sich intensiv für ihre Förderung engagiert. Gleichweise ist die Versorgung der Gemeinschaft mit richtigen und konstanten Informationen ein Anliegen für die BBU; zu diesem Zweck befindet sich auf der Webseite der Universität ein Abschnitt zu den Bekämpfungsmaßnahmen der Infektionen mit dem neuen Coronavirus (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Die Direktion für Kommunikation und PR der BBU
The humanitarian campaign “10 lei in 10 days for the frontline staff” initiated by the Faculty of Economics and Business Administration of Babeș-Bolyai University in partnership with the Alma Mater Napocensis Foundation has raised over 16,000 lei to support the Cluj County Ambulance Service.
The amounts donated by the members of the UBB community will be transferred, in the next few days, to the Cluj Ambulance Service, an institution at the forefront of medical intervention.
The campaign initiators targeted the members of the UBB community (students, alumni, teachers, and other categories of staff), inviting them to donate between 8 and 18 April 2020 a minimum amount of 10 lei for the Cluj Ambulance Service; the donations were made into the account of the Alma Mater Napocensis Foundation of Babeș-Bolyai University, through the link https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/.
“We have initiated the 10 lei in 10 days campaign for the frontline staff, aiming to help without putting an extremely high pressure on those who want to get involved through donations. We are happy to see that, once again, the UBB community has demonstrated a spirit of solidarity and we hope that we will not stop here, because, in these moments, more than ever, we need the involvement of everybody", said the dean of FSEGA, associate professor Răzvan V. Mustață, PhD, specifying that the actions targeting the frontline of medical interventions will continue.
Babeș-Bolyai University has always actively supported the members of the community. As UBB is seeking to provide accurate and up-to-date information to the community, a special section dedicated to information on measures designed to prevent the spread of infection with the new Coronavirus was created, during this period, on the University website (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
UBB Communication and Public Relations Department
Persoanele vârstnice pot apela, în această perioadă, la sprijinul specialiștilor Clinicii Universitare de Psihologie „Babeș-Bolyai PsyTech” atât prin telefon, cât și prin mesaje scrise de tip chat.
Serviciile de suport și consiliere sunt deschise tuturor persoanelor vârstnice îngrijorate de provocările perioadei delicate pe care o traversăm, indiferent dacă sunt sau nu membri ai comunității UBB. Acestea pot solicita sprijinul specialiștilor Clinicii PsyTech zilnic, între orele 10.00 și 16.00, la numărul de telefon +0748483256 sau pot scrie mesaje private pe pagina de Facebook a Clinicii.
Serviciile psihologice oferite de Clinica PsyTech sunt realizate la cele mai ridicate standarde internaționale, în condițiile în care Clinica este acreditată și lucrează în colaborare cu cele mai importante clinici internaționale în domeniu.
Az időskorúak ebben az időszakban kérhetik a Babeș-Bolyai PsyTech Pszichológiai Klinika szakembereinek segítségét akár telefonon, akár chatüzeneteken keresztül.
A segítségnyújtási és tanácsadási szolgáltatások nyitottak minden előrehaladott korú személy számára, akit aggasztanak a jelen időszak kényes kihívásai, függetlenül attól, hogy tagja-e az BBTE közösségének. A PsyTech Klinika szakembereinek támogatását naponta 10.00 és 16.00 között kérhetik a +0748483256 telefonszámon, vagy írhatnak privát üzeneteket a klinika Facebook-oldalán.
A PsyTech klinika munkatársai a pszichológiai szolgáltatásokat a legmagasabb nemzetközi szabványoknak megfelelően végzik, mivel a klinika akkreditált, és együttműködik a terület legfontosabb nemzetközi klinikáival.
In dieser Periode können sich ältere Personen an die Fachkräfte der Universitären Psychologieklinik “Babeș-Bolyai PsyTech” sowohl telefonisch, als auch durch Chat-Nachrichten wenden.
Die Unterstützungs- und Beratungsdienste stehen allen älteren Personen offen, die sich Sorgen wegen der Herausforderungen dieser heiklen Zeit machen, die wir alle durchmachen müssen, ungeachtet ob sie Mitglieder der BBU-Gemeinschaft sind oder nicht. Die Fachkräfte der PsyTech-Klinik stehen täglich zwischen 10 und 16 Uhr unter der Telefonnummer +0748483256 oder durch Privatnachrichten auf die Facebook-Seite der Klinik zur Verfügung.
Die psychologischen Beratungsdienste der PsyTech-Klinik finden mit der Einhaltung der höchsten internationalen Standards statt; unsere Klinik ist akkreditiert und funktioniert in Zusammenarbeit mit den wichtigsten internationalen Kliniken des Faches.
Fundația Alma Mater Napocensis a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a donat, în această săptămână, un număr de 100 de combinezoane medicale unora dintre instituțiile medicale din Cluj.
Combinezoanele sunt certificate și produse în România, fiind destinate unui număr de patru instituții medicale clujene implicate direct în preluarea și tratarea cazurilor de COVID-19: Institutul de Medicină Legală Cluj, Clinica Medicală 3, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Recuperare.
De asemenea, Fundația UBB a contribuit financiar la confecționarea a peste 2000 de viziere din material plastic transparent.
„Acesta e un moment în care solidaritatea trebuie să fie pe primul loc. Noi ne-am mobilizat și am încercat să mobilizăm alături de noi cât mai multe persoane. Le mulțumim celor care ne-au sprijinit prin donații, iar celor care doresc să ne ajute în continuare le punem la dispoziție datele noastre, întrucât orice sprijin este binevenit”, afirmă reprezentanții Fundației UBB, precizând că donațiile pot fi realizate online accesând link-ul https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/ sau folosind următoarele date de identificare:
Denumire: Fundația Alma Mater Napocensis
Cod de identificare fiscală: 5567031
IBAN: RO19BTRLRONCRT0PB6492406, deschis la Banca Transilvania
Universitatea Babeș-Bolyai a fost în permanență alături de membrii comunității și s-a implicat intens în susținerea lor. De asemenea, UBB este preocupată de informarea corectă și constantă a comunității, site-ul Universității găzduind, în această perioadă, o secțiune dedicată special informațiilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul Coronavirus (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Alma Mater Napocensis Alapítványa ezen a héten 100 orvosi védőruhát adományozott kolozsvári orvosi intézményeknek.
A Romániában gyártott, jóváhagyott védőruhákat négy olyan kolozsvári orvosi intézménynek szánták, amelyek közvetlenül részt vesznek a COVID-19 vírusfertőzött esetek átvételében és kezelésében; ezek a Kolozs megyei Törvényszéki Orvostani Intézet, a 3. számú Orvosi Klinika, a kolozsvári Leon Daniello Tüdőgyógyászati Klinikai Kórház, valamint a kolozsvári Rehabilitációs Kórház.
Emellett a BBTE Alapítványa anyagilag hozzájárult 2000 átlátszó műanyag arcvédő előállításához is.
„Ebben az időszakban kulcsfontosságú a szolidaritás. Mozgásba lendültünk, és megpróbáltunk minél több embert mozgósítani velünk együtt. Köszönjük azoknak, akik adományok révén támogatták minket; adatainkat elérhetővé tesszük azoknak, akik a továbbiakban is segíteni kívánnak, hiszen minden támogatást szívesen fogadunk” – nyilatkozták a BBTE Alapítvány képviselői, és hozzátették: adományozni lehet online, a https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/ linken, valamint banki úton, a következő adatokra:
Megnevezés: Fundația Alma Mater Napocensis
Adóazonosító (Cod de identificare fiscală – CIF): 5567031
IBAN: RO19BTRLRONCRT0PB6492406, (a Banca Transilvania banknál)
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem folyamatosan a közösség tagjai mellett van, és aktívan részt vesz támogatásukban. Emellett a BBTE törekszik a közösség tagjainak állandó tájékoztatására megbízható forrásokból: az egyetem weboldala ebben az időszakban külön felületen foglalkozik az új koronavírussal való fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedésekkel (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Die Alma Mater Napocensis-Stiftung der Babeș-Bolyai-Universität Klausenburg (BBU) spendete in dieser Woche 100 persönliche Schutzausrüstungen an Klausenburger Gesundheitseinrichtungen.
Die Schutzkleidungen sind zertifiziert, wurden in Rumänien hergestellt und wurden an vier Einrichtungen verteilt, welche sich in direkter Weise mit der Übernahme und Behandlung der COVID-19-Fälle beschäftigen: das Institut für Gerichtsmedizin Klausenburg (Institutul de Medicină Legală Cluj), die Klinik Nr. 3 (Clinica Medicală 3), das Pneumologie-Krankenhaus „Leon Daniello” Klausenburg (Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj Napoca) und das Rehabilitationskrankenhaus (Spitalul clinic de recuperare).
Gleichweise hat die BBU-Stiftung finanziell zur Herstellung von 2000 Schutzvisieren aus transparentem Plastik finanziell beigetragen.
“Dies ist ein Moment in welchem die Solidarität auf dem ersten Platz sein muss. Wir haben uns engagiert und versucht, möglichst viele Leute zu mobilisieren. Wir bedanken uns bei denen, die uns mit Spenden unterstützt haben, und für jene, die uns weiterhin unterstützen wollen stellen wir unsere Kontaktdaten zur Verfügung, da jede Hilfe willkommen ist”, teilten uns die Vertreter/innen der BBU-Stiftung mit und ergänzten, dass die Spenden online, unter dem Link https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/ mit den folgenden Angaben gemacht werden können:
Benennung: Fundația Alma Mater Napocensis
Steuernummer: 5567031
IBAN: RO19BTRLRONCRT0PB6492406, an der Banca Transilvania
Die Babeș-Bolyai-Universität hat von Anfang an die Mitglieder der Gemeinschaft unterstützt und sich intensiv für ihre Förderung engagiert. Gleichweise ist die Versorgung der Gemeinschaft mit richtigen und konstanten Informationen ein Anliegen für die BBU; zu diesem Zweck befindet sich auf der Webseite der Universität ein Abschnitt zu den Bekämpfungsmaßnahmen der Infektionen mit dem neuen Coronavirus (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se implică activ în eforturile coordonate ale forurilor europene cu privire la combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și va participa, în perioada 24-27 aprilie 2020, la un hackathon coordonat de Consiliul European pentru Inovare din cadrul Comisiei Europene.
Scopul final al evenimentului pan-european este acela de a realiza o legătură între societatea civilă, instituțiile de inovare, potențialii parteneri și investitori din Europa, în vederea identificării și dezvoltării unor soluții inovative care să poată face față provocărilor acestei perioade.
Evenimentul cuprinde, pe lângă oferirea specialiștilor și a echipamentelor de înaltă performanță de care dispun organizațiile înscrise, și dezvoltarea unor idei de soluții concrete în domenii precum sănătatea, educația online și desfășurarea muncii la distanță, continuitatea activităților antreprenoriale, coeziunea socială și politică, digitalizarea activităților financiare.
UBB și-a manifestat disponibilitatea de a contribui și de a se implica în toate aceste arii de intervenție prin asigurarea, în funcție de solicitările existente, a experților și echipelor care să contribuie la identificarea și dezvoltarea ideilor de soluții și la organizarea sesiunilor online pe perioada evenimentului, a mentorilor care să ofere consultanță altor echipe participante, a unor posibili evaluatori, precum și a tehnicii necesare, inclusiv a supercalculatorului capabil să realizeze 40 de mii de miliarde de operațiuni matematice pe secundă, aflat în dotarea Universității.
Pentru informații complete cu privire la eveniment, vă invităm să accesați link-ul https://euvsvirus.org/ .
Universitatea Babeș-Bolyai s-a implicat intens, încă de la începutul acestei perioade, în susținerea comunității prin campanii care să vină în întâmpinarea nevoilor acesteia.
De asemenea, UBB este preocupată de informarea corectă și constantă a membrilor comunității, site-ul Universității găzduind o secțiune dedicată special informațiilor referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul Coronavirus (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Direcția Comunicare și PR a UBB
Pentru a nu afecta parcursul de viață al candidaților și absolvenților Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, aceștia vor avea posibilitatea de a susține online examenele de admitere, în timp ce viitorii absolvenți vor putea susține tot online examenele de finalizare a studiilor de licență și master, conform deciziei adoptate joi, 16 aprilie 2020, de Senatul UBB.
„Am încercat să venim în întâmpinarea nevoilor candidaților și ale studenților noștri în această perioadă cu totul specială pe care o traversăm și să stabilim niște proceduri alternative care să îi ajute să își continue traseul educațional și profesional, fără a le afecta planurile de viață. În momentul în care situația va reveni la normal vom analiza dacă se impune o regândire esențială a procesului de admitere sau a celui de finalizare a studiilor, incluzând poate chiar unele experiențe pozitive cu aceste noi practici”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB.
Prorectorul responsabil cu componenta educațională, conf. univ. dr. Anna Soós a adăugat că „ruta alternativă a fost elaborată după consultarea mai largă a comunității și a reprezentanților studenților, în cadrul autonomiei universitare, pornind de la reglementările naționale în domeniu".
Conform deciziilor UBB, admiterea la nivel licență se va desfășura după un calendar nou, în funcție de perioada în care se vor finaliza activităţile anului terminal din învăţământul preuniversitar și susținerea examenului de Bacalaureat, în timp ce sesiunile de admitere la master și la doctorat se vor desfășura conform calendarului inițial. Înscrierea candidaților va avea loc exclusiv online, aceștia fiind responsabili de transmiterea corectă a tuturor documentelor și de autenticitatea acestora. Modul de examinare va fi stabilit și comunicat de către fiecare facultate sau școală doctorală, iar confirmarea locului se va face prin semnarea și transmiterea electronică a contractului de studii de către candidat, urmând ca documentele originale să fie prezentate la începerea anului universitar. În cazul în care documentele solicitate nu sunt transmise sau încărcate pe platformă, respectiv prezentate în format fizic la termenele solicitate, candidatul își va pierde locul dobândit prin concurs.
În ceea ce privește examenele de finalizare a studiilor de licență și master, acestea vor fi organizate în perioada stabilită la începutul anului universitar, probele de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate și de prezentare și susținere a lucrării de licență/disertație, urmând să se desfășoare online, în timp real, în fața comisiei de examen, prin intermediul unei platforme care să permită dialogul și înregistrarea de conținut audio-video.
Toate informațiile necesare pot fi consultate pe site-ul Universității Babeș-Bolyai ( href="https://www.ubbcluj.ro">www.ubbcluj.ro), pe site-ul dedicat admiterii (https://admitere.ubbcluj.ro/ro/) și pe site-urile facultăților. Tot acolo vor fi găsite adresele unde putem fi contactați pentru precizări/neclarități.
Annak érdekében, hogy a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemre jelentkezők és a végzős hallgatók szakmai életútja akadálymentes lehessen, a BBTE Szenátusának 2020. április 16-án, csütörtökön elfogadott határozata szerint a felvételire jelentkezőknek lehetőségük lesz online felvételi vizsgára, a végzős hallgatók az alapképzési és a magiszteri tanulmányokat lezáró vizsgáikat szintén online tehetik le.
„Ebben a különleges időszakban, amelyet mindannyian átélünk, megpróbálunk eleget tenni a felvételire jelentkezők és a végzős hallgatóink igényeinek, és olyan alternatív megoldásokat igyekszünk biztosítani, amelyek hozzájárulnak a tanulmányi és szakmai életpályájuk folytatásához, hogy a kialakult helyzet ne hiúsítsa meg életterveiket. Mihelyt visszatérünk a megszokott keretek közé, elemezni fogjuk, hogy szükség lesz-e a felvételi vagy a tanulmányzáró vizsgák lebonyolításának alapos újragondolására, és akár be is építhetünk pozitív tapasztalatokat a most kipróbált új gyakorlatokból” – jelentette ki dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.
Dr. Soós Anna egyetemi docens, tanulmányi rektorhelyettes hozzátette: „az alternatív lehetőségek kidolgozása a közösség és a hallgatói képviselet széleskörű bevonásával történt, az egyetemi autonómia keretei között, a vonatkozó országos szintű szabályozások figyelembevételével.”
A BBTE által meghozott határozatok értelmében az alapképzési felvételire egy új felvételi naptár szerint kerülhet sor, a közoktatás végzős évfolyamainak tevékenységét lezáró időszak és az érettségi vizsgák időpontjának függvényében, míg a magiszteri és a doktori képzésre történő felvételi vizsgákra az eredeti naptár szerint zajlanak. Kizárólag online történik a jelentkezők beiratkozása, akik felelősséggel tartoznak a szükséges okiratok pontos beküldéséért, valamint a közölt adatok valódiságáért. A vizsgáztatás módját a karok vagy a doktori iskolák határozzák meg és közlik, a helyek visszaigazolása pedig a tanulmányi szerződések elektronikus aláírásával és beküldésével történik, az eredeti dokumentumokat majd az egyetemi tanév kezdetén kell benyújtani. Amennyiben a szükséges dokumentumokat nem sikerül továbbítani vagy feltölteni a megfelelő felületre, illetve eredeti változatban bemutatni a megszabott határidőre, a jelentkező elveszíti a verseny révén megszerzett helyét.
Ami az alapképzési és a magiszteri tanulmányokat lezáró vizsgákat illeti, ezeket meg lehet szervezni az egyetemi tanév kezdetén leszögezett időszakban; az alapismereteket és szakismereteket felmérő vizsgákra, valamint a szakdolgozat és magiszteri dolgozat bemutatására és megvédésére online módon kerülhet sor, valós időben, a vizsgáztató bizottság előtt, egy olyan internetes felület segítségével, amely lehetővé teszi a párbeszédet, valamint az audio- és videótartalom rögzítését.
Valamennyi szükséges információ megtalálható a Babeș–Bolyai Tudományegyetem honlapján ( www.ubbcluj.ro/hu), a Felvételi oldalon (https://admitere.ubbcluj.ro/hu/), valamint a karok honlapján is. Ugyanitt találhatóak a kari elérhetőségek is azok számára, akik bővebb információkat szeretnének igényelni.
Damit der Lebensablauf der Bewerber/innen und Absolvent/innen der Babeș-Bolyai-Universität Klausenburg nicht beeinträchtigt wird, werden die ersteren die Möglichkeit haben, an den Zulassungsprüfungen, und die künftigen Absolvent/innen an den Bachelor- und Master-Abschlussprüfungen online teilzunehmen, wie dies am 16. April 2020 vom Universitätssenat beschlossen wurde.
„Wir haben versucht, den Bedürfnissen der Bewerber/innen und unseren Studierenden in dieser speziellen Zeit, die wir jetzt alle durchmachen, entgegenzukommen und arbeiten an alternativen Möglichkeiten, welche ihnen helfen sollen, ihren Weg in Bildung und Beruf fortzusetzen, ohne ihre Lebenspläne durcheinanderzubringen. Wenn sich die Situation normalisieren wird, werden wir erwägen, ob ein wesentliches Umdenken der Zulassung oder des Studienabschlusses, einschließlich einiger positiver Erfahrungen mit dieser neuen Praxis, notwendig sein wird”, teilte uns Univ.-Prof. Dr. Daniel David, Rektor der BBU, mit.
Die für die Bildungskomponente zuständige Vizerektorin, Doz. Dr. Anna Soós präzisiert dass „der alternative Weg infolge einer breiteren Befragung der Gemeinschaft und der Vertreter/innen der Studierenden, im Rahmen der universitären Autonomie und auf der Grundlage der nationalen Regelungen in diesem Bereich ausgearbeitet wurde"..
Gemäß der neuen Entscheidungen auf der Ebene der BBU wird die Bachelor-Zulassung nach einem neuen Kalender organisiert, der sich nach dem Abschluss des Unterrichts der voruniversitären Bildung und dem Zeitpunkt des Abiturs richtet, während die Zulassung zum Master- und Promotionsstudium nach dem bereits festgelegten Kalender organisiert wird. Die Anmeldung zur Zulassung wird ausschließlich online stattfinden, die Bewerber/innen sind für die richtige Übermittlung aller Unterlagen und für ihre Authentizität verantwortlich. Die Art und Weise der Organisierung der Prüfungen wird von jeder Fakultät und Promotionsschule festgelegt und bekanntgegeben, und die Bestätigung der Annahme der Studienplätze wird durch die elektronische Unterzeichnung und Übermittlung des Studienvertrags durch die Bewerber/in erfolgen, mit der späteren Vorlage der Originalunterlagen am Anfang des Studienjahres. Falls die verlangten Unterlagen nicht übermittelt bzw. auf die Plattform hochgeladen werden, oder nicht innerhalb der festgelegten Fristen im physischen Format vorgelegt werden, wird die Bewerber/in ihren Studienplatz nicht in Anspruch nehmen können.
Bezüglich der Abschlussprüfungen des Bachelor- und Masterstudiums, werden diese in der festgelegten Zeitspanne am Anfang des akademischen Studienjahres organisiert; die Prüfung der Grundlagen- und Fachkenntnisse, sowie die Präsentation und Verteidigung der Abschluss- oder Masterarbeiten werden online, in Echtzeit, in Anwesenheit der Prüfungskommission stattfinden, mittels einer Plattform die die Interaktion sowie die Ton- und Bildaufzeichnung ermöglicht.
Weitere Infos befinden sich auf die Webseite der Babeș-Bolyai-Universität (www.ubbcluj.ro/ge/), auf der Webseite der Zulassung (https://admitere.ubbcluj.ro/ge/) und den Seiten der jeweiligen Fakultäten. Den letzteren sind auch die Adressen zu entnehmen, unter welchen wir Ihnen mit Präzisierungen und Ratschlägen zur Verfügung stehen.
Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai a lansat în această săptămână o campanie de strângere de fonduri destinate sprijinirii Spitalului Municipal Cluj-Napoca.
„COVID-19 forțează limitele sistemului nostru de sănătate și momentan spitalul funcționează sub o presiune considerabilă. Tocmai de aceea este datoria noastră să ne asigurăm că nivelul calității serviciilor de sănătate va rămâne unul ridicat și când valul celor care au nevoie de ajutor își va atinge maximul. Împreună vrem să le oferim celor 108 medici, 302 asistenți medicali și 197 infirmieri îngrijitori și brancardieri cele mai bune condiții chiar dacă se atinge capacitatea maximă de pacienți pe cele 351 de paturi, respectiv 17 pe ATI”, afirmă inițiatorii campaniei, conform cărora, aceasta este una dintre cele mai importante activități comunitare organizate de FSPAC, o facultate foarte activă în mod constant la nivelul comunității.
Inițiatorii campaniei invită persoanele care doresc să sprijine financiar activitatea Spitalului Municipal Cluj-Napoca să doneze în contul RO96TREZ21621F370100XXXX deschis la Trezoreria Cluj (Cod fiscal: 4547117).
Universitatea Babeș-Bolyai a fost în permanență alături de membrii comunității și s-a implicat intens, încă de la începutul acestei perioade, în susținerea lor prin specialiștii care oferă sfaturi și servicii gratuite de consiliere psihologică, prin studenții care au lansat campanii preluate și extinse ulterior la nivel național, precum cele care vin în sprijinul persoanelor vârstnice prin realizarea și livrarea cumpărăturilor, prin campanii de donare de sânge sau strângere de fonduri pentru instituțiile aflate în prima linie.
De asemenea, UBB este preocupată de informarea corectă și constantă a membrilor comunității, site-ul Universității găzduind, în această perioadă, o secțiune dedicată special informațiilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul Coronavirus (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
A BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara (FSPAC) a héten adománygyűjtési akciót indított a Kolozsvári Városi Kórház megsegítésére.
„A COVID-19 próbára teszi az egészségügyi rendszerünk korlátait; jelen pillanatban a kórházra hatalmas nyomás nehezedik. Éppen ezért kötelességünk hozzájárulni, hogy az egészségügyi szolgáltatások minősége magas színvonalon maradjon akkor is, amikor a segítségre szorulók száma eléri a maximumot. Együtt szeretnénk a lehető legjobb körülményeket biztosítani a 108 orvosnak, 302 egészségügyi asszisztensnek és 197 gondozónak és mentősnek akkor is, amikor a kórház kapacitása eléri a maximális betegszámot a 351 ágyon, illetve 17-et az intenzív osztályon” – nyilatkozták a kampány kezdeményezői, akik szerint ez az egyik legnagyobb horderejű megmozdulás a Karon, amely rendszeresen aktív szerepet vállal a társadalomban.
A kampány kezdeményezői felkérik azokat, akik anyagilag támogatni kívánják a Kolozsvári Városi Kórház tevékenységét, hogy adományaikat juttassák el a Kolozsvári Kincstárnál (Trezoreria Cluj) nyitott számlára (IBAN: RO96TREZ21621F370100XXXX, adószám: 4547117).
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem folyamatosan a közösség tagjai mellett áll, és ezen időszak kezdete óta fokozottan igyekszik segítségükre sietni az ingyenes tanácsadást, pszichológiai szaktanácsadást nyújtó szakemberek által, hallgatói révén, akik olyan megmozdulásokat kezdeményeztek, amelyek később kiterjedtek országos szintre (mint pl. az idősek támogatása vásárlások elvégzésével és kiszállításával), ugyanakkor véradási kampányok révén, illetve adománygyűjtéssel a frontvonalon dolgozó intézmények számára. Emellett a BBTE törekszik a közösség tagjainak állandó tájékoztatására megbízható forrásokból: az egyetem weboldala ebben az időszakban külön felületen foglalkozik az új koronavírussal való fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedésekkel (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Die Fakultät für Politik- Verwaltungs- und Kommunikationswissenschaften (FSPAC) an der Babeș-Bolyai-Universität startet in dieser Woche eine Spendenkampagne für die Unterstützung des Städtischen Krankenhauses Klausenburg (Spitalul Municipal Cluj-Napoca).
„COVID-19 überwältigt die Möglichkeiten unseres Gesundheitssystems und gegenwärtig arbeitet dieses Krankenhaus unter einem unglaublichen Druck. Eben deshalb ist es unsere Aufgabe, das hohe Qualitätsniveau der Dienstleistungen im Gesundheitswesen zu unterstützen, auch wenn die Welle der Hilfsbedürftigen ihr Maximum erreicht. Wir wollen zusammen den 108 Ärzt/innen, 302 Assistent/innen und 197 Pfleger/innen die besten Bedingungen zusichern, auch wenn die maximale Kapazität von 351 Betten, bzw. 17 auf der Intensivstation erreicht wird”, erklären die Initiator/innen der Kampagne und betonen, dass diese eine der wichtigsten Tätigkeiten der FSPAC, eine auf dieser Ebene immer sehr aktive Fakultät, für die Gemeinschaft darstellt.
Die Initiator/innen der Spendenaktion laden alle Interessierten ein, das Städtische Krankenhaus Klausenburg mit Geldspenden auf das folgende Konto zu unterstützen: RO96TREZ21621F370100XXXX deschis la Trezoreria Cluj (Cod fiscal: 4547117).
Die Babeș-Bolyai-Universität hat immer die Mitglieder der Gemeinschaft, noch ab dem Anfang dieser Zeitspanne unterstützt, durch Fachkräfte, die ehrenamtlich Beratung und Dienstleistungen im Bereich des psychologischen Counseling anbieten, durch Studierende, die Kampagnen starteten, welche dann auf nationaler Ebene weitergeführt wurden, sowie durch Aktionen zugunsten der älteren Personen wie die Abwicklung von Einkäufen und deren Zustellung, Blutspenden oder Spendenaktionen für die Einrichtungen, die an vorderster Front gegen die Epidemie kämpfen.
Gleichweise bemüht sich auch die BBU um die korrekte und ständige Informierung der Mitglieder der Gemeinschaft; gegenwärtig befindet sich auf die Webseite der Universität eine spezielle Sektion, die Infos zu den Bekämpfungsmaßnahmen des neuen Coronavirus umfasst (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).
Pentru a veni în sprijinul copiilor și al adolescenților în perioada pandemiei, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca pune la dispoziție gratuit setul de Desene Animate Terapeutice – RETMAN.Pentru a veni în sprijinul copiilor și al adolescenților în perioada pandemiei, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca pune la dispoziție gratuit setul de Desene Animate Terapeutice – RETMAN.
Desenele animate pot fi vizionate accesând link-ul https://retman.ro/?page_id=14 și sunt gândite astfel încât să promoveze, prin psihoeducație, gândirea rațională, cu impact asupra reducerii răspunsurilor psihologice de anxietate, deprimare, furie și vinovăție, precum și asupra creșterii emoțiilor și a comportamentelor sănătoase/funcționale. Desenele pot fi utilizate în același scop, dar în logica umorului și de către adulți.
„Noi suntem în permanență conștienți de faptul că această perioadă și distanțarea socială pe care a adus-o cu ea nu îi afectează doar pe adulți, ci și pe copiii care au fost scoși brusc din rutina lor. Este un moment în care UBB poate și trebuie să vină în sprijinul tuturor membrilor comunității noastre punând rezultatele cercetării în slujba comunității, în spiritul universităților de tip world class spre care tindem”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.
RETMAN (http://retman.ro) reprezintă personalizarea psihoterapiilor rațional-emotive & cognitiv-comportamentale - standardul de aur actual în tratamentele psihologice validate științific -, creat de Albert Ellis Institute din New York (SUA) și dezvoltat ulterior de Institutul Internațional de Psihoterapie al UBB (http://www.psychotherapy.ro).
A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ingyenesen elérhetővé teszi a RETMAN Terapeutikus Animációs sorozatot, hogy a világjárvány idején a gyerekek és a kamaszok szolgálatára lehessen.
Az animációs filmek megtekinthetőek az alábbi linken: https://retman.ro/?page_id=14, és azzal a szándékkal készültek, hogy a pszichoedukáció módszereivel népszerűsítsék a racionális gondolkodást, amely hatással van a szorongásra, a depresszióra, a haragra és a bűntudatra adott pszichológiai válaszok csökkentésére, ugyanakkor jótékony hatása van az érzelmi fejlődésre és az egészséges/működőképes viselkedésminták kialakulására is. A felnőttek számára hasonló hatást eredményezhetnek az animációs filmek, amennyiben azokat humorral közelítik meg.
„Folyamatosan tisztában vagyunk azzal, hogy ez az időszak és a vele járó társadalmi távolságtartás nem csak a felnőtteket érinti, hanem azokat a gyermekeket is, akiket a napi rutinjukból váratlanul kiszakítottak. Ez egy olyan időszak, amikor a BBTE a közösségünk minden tagjának szolgálatára lehet, és a kutatási eredményeket a közösség javára fordíthatja, a világszínvonalú egyetemek szellemében, amelynek elérésére mi is törekszünk”, nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora.
A RETMAN animációs filmek (http://retman.ro) a racionális érzelmi és kognitív viselkedésterápiák személyre szabását jelentik – ez a tudományosan igazolt pszichológiai kezelések aktuális aranystandardja –, amelyet a New York-i Albert Ellis Intézet (AEÁ) dolgozott ki, és amelyet később a BBTE Nemzetközi Pszichoterápiás Intézete (http://www.psychotherapy.ro) fejlesztett tovább.
Um den Kindern und Jugendlichen in der Zeit der Pandemie zu Hilfe zu kommen, stellt die Babeș-Bolyai-Universität Klausenburg (BBU) die Reihe der Animationsfilme mit therapeutischer Wirkung RETMAN kostenlos zur Verfügung.
Die Filme können unter dem Link https://retman.ro/?page_id=14 eingesehen werden und sind so gedacht, dass sie durch Psychoedukation das rationelle Denken, mit Auswirkung auf die Minderung der psychologischen Antworten aufgrund von Angst, Depression, Wut und Schuldgefühlen, sowie die Potenzierung der gesunden oder funktionalen Emotionen und Verhaltensweisen fördern. Die Animationsfilme können für denselben Zweck, in der Logik des Humors, auch von Erwachsenen eingesetzt werden.
„Wir sind permanent der Tatsache bewusst, dass diese Zeit, sowie die soziale Distanzierung die sie uns bringt nicht nur die Erwachsenen, sondern auch die Kinder betrifft, die plötzlich aus ihrer Rutine herausgerissen wurden. Es ist ein Moment in welchem die BBU allen Mitgliedern unserer Gemeinschaft helfen kann und muss, und die Ergebnisse ihrer Forschungen in den Diensten der Gemeinschaft stellt, im Geiste der World-Class-Universitäten, in welcher Richtung wir auch hinbewegen”, bemerkt Univ.-Prof. Dr. Daniel David, Rektor der Babeș-Bolyai-Universität.
RETMAN (http://retman.ro) ist eine Personalisierung der rationell-emotiven und kognitiv-verhaltenstherapeutischen Maßnahmen – die durch wissenschaftlich validierte psychologische Behandlungen den Goldstandard darstellen – begründet vom Albert Ellis Institute aus New York (USA), und weiterentwickelt vom Internationalen Institut für Psychotherapie der BBU (http://www.psychotherapy.ro).
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai a lansat, în parteneriat cu Fundația Alma Mater Napocensis, campania umanitară „10 lei în 10 zile pentru cei din linia întâi”, menită să contribuie la strângerea de fonduri destinate sprijinirii Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj.Inițiatorii campaniei invită membrii comunității UBB (studenți, alumni, cadre didactice și alte categorii de personal) să doneze, până în data de 18 aprilie 2020, minimum 10 lei.
„Cu toţii resimţim tot mai puternic presiunea pusă de măsura distanţării sociale, precum și de celelalte măsuri absolut necesare pentru prevenirea extinderii COVID-19. Încep să ne lipsească lucrurile pe care adesea le consideram banale… să ne întâlnim unii cu alţii, să ne bem cafeaua împreună, să mergem la un film, la un concert sau la un restaurant, să ne zâmbim direct şi nu intermediaţi de ecranul unui telefon sau laptop, să ne bucurăm de zgomotul și energia studenților aflați în pauză ori la curs sau seminar. Deoarece nicio ţară din lume nu a fost pregătită pentru presiunea exercitată de pandemia COVID-19 asupra sistemului medical, am inițiat campania 10 lei în 10 zile pentru cei din linia întâi, încercând să ajutăm fără a pune o presiune extrem de mare asupra celor care doresc să se implice prin donații. Donațiile individuale mai consistente sunt însă mai mult decât binevenite. În acest moment nicio donație nu este prea mică sau prea mare”, afirmă decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață, precizând că, în condițiile în care doar comunitatea FSEGA cuprinde peste 9.000 de persoane, „împreună, această comunitate ar putea transforma generozitatea fiecărui membru într-o contribuție finală substanțială”.
Fondurile strânse în urma campaniei vor fi direcţionate Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, instituție aflată în prima linie în ceea ce privește intervențiile medicale.
Donaţiile se pot realiza prin plăți directe cu cardul, în perioada 8 – 18 Aprilie 2020, în contul Fundaţiei Alma Mater Napocensis a Universității Babeș-Bolyai, accesând link-ul https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/.
Pentru detalii complete și informații suplimentare vă invităm să accesați link-urile www.econ.ubbcluj.ro/preventie și https://fundatia.ubbcluj.ro/event/10-lei-in-10-zile-pentru-cei-din-linia-intai/.
A BBTE Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kara az Alma Mater Napocensis Alapítvánnyal együttműködve jótékonysági adománygyűjtést szervez 10 lej 10 nap alatt az első sorban állóknak címmel. A megmozdulás célja adományokat gyűjteni a Kolozs megyei Mentőszolgálat tevékenységének megsegítésére.
A kampány kezdeményezői arra kérik a BBTE közösségét (hallgatók, alumnusok, oktatók, más személyzet), hogy 2020. április 18-ig legalább 10 lejt adományozzanak.
„Mindannyian egyre fokozottabban érezzük a társadalmi távolságtartás, valamint egyéb, a COVID-19 terjedésének megfékezéséhez elengedhetetlenül szükséges intézkedések nyomását. Olyan dolgok hiányoznak, amelyek máskor hétköznapi semmiségnek tűnnek… hogy találkozzunk egymással, kávézzunk, megnézzünk közösen egy filmet, elmenjünk egy koncertre vagy egy étterembe, szemtől szembe egymásra mosolyogjunk, nem csupán a telefon vagy a laptop képernyőjén keresztül; hogy élvezzük a diákok zsivaját és energiáját két előadás vagy szeminárium között. Mivel a világ egyetlen országa sem készült fel arra a nyomásra, amit a COVID-19 világjárvány az orvosi ellátórendszerre gyakorol, elindítottuk a 10 lej 10 nap alatt az első sorban állóknak kampányt; ezzel próbálunk segíteni anélkül, hogy túl nagy elvárásokat keltenénk azokkal szemben, akik adományokkal szeretnének hozzájárulni az ügyhöz. A tekintélyesebb egyedi adományokat természetesen a lehető legnagyobb örömmel fogadjuk. Jelenleg egyetlen adomány sem lehet túl kicsi vagy túl nagy” – nyilatkozta a KGTK dékánja, dr. Răzvan V. Mustață docens, jelezve, hogy mivel csak a KGTK közössége több mint 9.000 tagot számlál, „a közösség tagjainak egyéni nagylelkűségét a végére egy jelentős közös hozzájárulássá alakíthatja."
Az összegyűlt összeget a szervezők a Kolozs megyei Mentőszolgálathoz irányozzák, mivel az orvosi kezelések tekintetében az intézmény az első sorban munkálkodik.
Adományozhatnak közvetlen kártyás fizetéssel, 2020. április 8. és 18. között, a BBTE Alma Mater Napocensis Alapítványának számlájára, a https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/ linken keresztül.
Részletekért és további információkért, kérjük, keressék fel a www.econ.ubbcluj.ro/preventie és a https://fundatia.ubbcluj.ro/event/10-lei-in-10-zile-pentru-cei-din-linia-intai/ oldalakat.
Die Fakultät für Wirtschaftswissenschaften und Unternehmensführung an der Babeș-Bolyai-Universität startet in Zusammenarbeit mit dem Verein Alma Mater Napocensis die humanitäre Spendenkampagne „10 Lei in 10 Tagen für die an der fordersten Linie”, für die Unterstützung des Rettungsdienstes des Kreises Klausenburg.
Die Initiator/innen ermuntern die Mitglieder der Gemeinschaft der BBU (Studierende, Alumni, Lehrende und sonstiges Personal) mindestens 10 Lei bis am 18. April zu spenden.
„Wir alle spüren immer stärker den Druck der sozialen Distanzierung, sowie der anderen, absolut notwendigen Maßnahmen zur Eindämmung der Verbreitung der COVID-19-Erkrankungen. Wir beginnen, Sachen zu vermissen, die wir häufig für banal betrachteten... dass wir uns miteinander treffen, den Kaffee zusammen trinken, ins Kino, zu einem Konzert oder in ein Restaurant gehen, dass wir uns gegenseitig unvermittelt anlächeln und nicht durch den Bildschirm eines Telefons oder Laptops, dass wir den Lärm und die Energie der Studierenden in der Pause oder an den Lehrveranstaltungen und Seminarien genießen. Da kein Land dieser Welt für die unglaublichen Auswirkungen der COVID-19-Pandemie gerüstet war, haben wir die Kampagne „10 Lei in 10 Tagen für die an der fordersten Linie” gestartet, um zu helfen, ohne diejenigen, die durch Spenden beitragen wollen, einem sehr starken Druck auszusetzen. Die individuellen Spenden in höheren Summen sind aber mehr als willkommen. In diesem Moment ist keine Spende zu gering oder zu groß”, sagt der Dekan der Fakultät, Doz. Dr. Răzvan V. Mustață, und sieht voraus, dass da die Gemeinschaft der Fakultät für Wirtschaftswissenschaften und Unternehmensführung über 9.000 Personen umfasst, „zusammen die Großzügigkeit aller Mitglieder dieser Gemeinschaft in einen wichtigen finanziellen Beitrag verwandeln kann”.
Die gesammelten Mitteln werden dem Rettungsdienst des Kreises Klausenburg zugutekommen, welcher in der fordersten Linie der Betreuung der medizinischen Fälle agiert.
Die Spenden können direkt per Überweisung gemacht werden, in der Zeitspanne 8.-18. April 2020, auf das Konto der Stiftung Alma Mater Napocensis der Babeș-Bolyai-Universität, unter dem Link https://fundatia.ubbcluj.ro/doneaza/.
Weitere Details befinden sich auf den Webseiten www.econ.ubbcluj.ro/preventie und https://fundatia.ubbcluj.ro/event/10-lei-in-10-zile-pentru-cei-din-linia-intai/.
Începând de săptămâna viitoare, programul va fi disponibil și în limbile maghiară, germană și engleză (pentru studenții străini).
Studenții și angajații UBB pot beneficia gratuit de un program de consiliere/asistență psihologică prin telefon, care vizează oferirea unui suport emoțional celor afectați de situația actuală.
Programul a fost lansat marți, 17 martie 2020, de Clinica Universitară de Psihologie “Babeș-Bolyai PsyTech” și este consonant cu politica recent adoptată la UBB în contextul pandemiei COVID-19, accentuând preocuparea pentru bunăstarea psihologică a studenților și angajaților UBB.
Începând de săptămâna viitoare, programul va fi disponibil și în limbile maghiară, germană și engleză (pentru studenții străini).
Persoanele interesate pot beneficia gratuit de una sau mai multe ședințe de consiliere/asistență psihologică prin telefon, timp de aproximativ 30 de minute/ședință, zilnic între orele 10.00 și 16.00.
Totodată, prin politica proprie, în cadrul permis de Colegiul Psihologilor din România, Clinica va oferi și intervenții psihologice gratuite pentru studenții și angajații UBB care solicită acest lucru prin completarea formularului de preluare disponibil ONLINE.
Serviciile psihologice oferite de Clinica PsyTech sunt realizate la cele mai ridicate standarde internaționale, în condițiile în care Clinica este acreditată și lucrează în colaborare cu cele mai importante clinici internaționale în domeniu.
Mai multe detalii despre program se pot obține accesând link-ul http://clinicadepsihologie.psiedu.ubbcluj.ro/evenimente/.
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem hallgatói és alkalmazottai ingyenes telefonos pszichológiai tanácsadásban részesülhetnek a segélyhívó program keretében, amelynek célja, hogy érzelmi támogatást nyújtson azoknak, akik a jelenlegi rendkívüli helyzetben ezt igénylik.
A programot 2020. március 17-én indította el a „Babeș–Bolyai PsyTech” Pszichológiai Klinika (Clinica de Psihologie „Babeș–Bolyai PsyTech”), a COVID-19 járvány kapcsán néhány napja elfogadott egyetemi stratégiával összhangban. A program a BBTE hallgatói és alkalmazottai pszichológiai jólétének megőrzésére törekszik.
Az érdekeltek egy vagy több alkalommal is ingyenes telefonos pszichológiai tanácsadásban részesülhetnek, amelynek időtartama körülbelül 30 perc/alkalom, naponta 10:00 és 16:00 óra között. Magyar nyelvű segítséget hétfőn és szerdán 15:00 és 16:30 között, kedden és csütörtökön 10:00 és 11:30 közötti időintervallumban biztosítunk.
Ugyanakkor, a Klinika saját döntése alapján, a Romániai Pszichológusok Kollégiuma által engedélyezett keretek között, ingyenes pszichológiai beavatkozást ajánl fel a BBTE mindazon hallgatói és alkalmazottai számára, akik ezt kérvényezik az online elérhető űrlap kitöltésével.
A PsyTech Klinika által felajánlott pszichológiai szolgáltatások megfelelnek a legmagasabb nemzetközi követelményeknek, az akkreditált Klinika együttműködik a szakterület legjelentősebb nemzetközi klinikáival. A programmal kapcsolatos további részletek elérhetőek az alábbi oldalon: http://clinicadepsihologie.psiedu.ubbcluj.ro/evenimente/.
Starting next week, the program will also be available in Hungarian, German and English (for international students)
The UBB students and staff can benefit for free from a telephone-conducted programme for psychological assistance/counselling which aims to support those who feel emotionally affected during this period.
The programme was launched on Tuesday, 17 March 2020, by the “Babeș-Bolyai PsyTech” University Clinic of Psychology and is aligned with the recently adopted policy of UBB in the context of the COVID-19 pandemic. It emphasizes the concern for the psychological welfare of the UBB students and staff.
Starting next week, the programme will be available in Hungarian, German and English (for the international students).
Those interested can benefit from one or more free sessions of psychological assistance/counselling through telephone, for approx. 30 min/session, every day between 10am and 4pm.
Also, based on its own policies, and within the framework of the Romanian College of Psychologists, the Clinic will also provide free psychological interventions for the UBB students and staff who make a request in this respect by filling in this ONLINE form.
The psychological services offered by the PsyTech Clinic are conducted according to the highest international standards, as the Clinic is accredited and collaborates with the most important international clinics in the field.
More details on the programme can be found here:http://clinicadepsihologie.psiedu.ubbcluj.ro/evenimente/.
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani pot beneficia de sprijinul specialiștilor din cadrul Clinicii Universitare de Psihologie “Babeș-Bolyai PsyTech”, care le oferă gratuit suport emotional în această perioadă.
Vârstnicii care au doresc să să apeleze la specialiștii Clinicii PsyTech pot suna zilnic, între orele 10.00 și 16.00, la numărul de telefon +0748483256, unde pot beneficia gratuit de una sau mai multe ședințe de consiliere/asistență psihologică prin telefon, timp de aproximativ 30 de minute/ședință.
Programul a fost lansat joi, 26 martie 2020, de Clinica Universitară de Psihologie “Babeș-Bolyai PsyTech”, în contextul măsurilor adoptate recent de UBB, accentuând preocuparea pentru bunăstarea psihologică a comunității clujene.
Serviciile psihologice oferite de Clinica PsyTech sunt realizate la cele mai ridicate standarde internaționale, în condițiile în care Clinica este acreditată și lucrează în colaborare cu cele mai importante clinici internaționale în domeniu.
A 65 év fölötti személyek számíthatnak a Babeș–Bolyai PsyTech Egyetemi Pszichológiai Rendelő szakembereinek segítségére, akik ebben az időszakban ingyenesen érzelmi támogatást nyújtanak nekik.
Azok az idősek, akik igénybe vennék a PsyTech klinika szakembereinek segítségét, naponta 10.00 és 16.00 között hívhatják a +0748483256 telefonszámot, ahol ingyenesen részt vehetnek egy vagy több telefonos tanácsadási/pszichológiai tanácsadási ülésen; egy ülés nagyjából 30 percet tart.
A programot 2020. március 26-án, csütörtökön indította el a Babeș–Bolyai PsyTech Egyetemi Pszichológiai Rendelő az UBB által nemrégiben elfogadott intézkedések összefüggésében, hangsúlyozva a kolozsvári közösség pszichológiai jóléte iránti aggodalmát.
A PsyTech Rendelő által nyújtott pszichológiai szolgáltatások megfelelnek a legmagasabb nemzetközi szabványoknak, mivelhogy a klinika akkreditált, és együttműködik a terület legfontosabb nemzetközi klinikáival
Studenții clujeni pot beneficia, indiferent de universitatea la care studiază, de consiliere psihologică online oferită de specialiștii Centrului de Consiliere Student Expert.
Serviciile online de consiliere puse la dispoziție în contextul epidemiei COVID-19 includ atât ședințe de consiliere individuală, cât și de grup, precum și ședințe gratuite dedicate studenților.
Pe perioada stării de urgență și implicit a suspendării activităților didactice față în față, echipa Biroului pentru Studenți cu Dizabilități vă stă la dispoziție prin email, facebook sau telefonic pentru a vă oferi suport în accesibilizarea materialelor, consultații privind bibliografiile necesare pentru examenul de licență sau referate, conspecte, consiliere și asistență psihopedagogică, dar și pentru orice activitate care o considerați că vă este necesară pentru această perioadă.
Potrivit acestuia, raportarea faţă de cei testaţi pozitiv cu noul coronavirus nu ar trebui să fie de genul "un om bolnav", ci "un om care acum are o boală tratabilă, boală pe care oricând s-ar putea să o avem oricare dintre noi".
Specialistul a subliniat că, în momente precum pandemia COVID-19, "reacţiile psihologice sănătoase nu sunt cele de calm şi relaxare, ci cele legate de emoţiile negative şi sănătoase".
Dragi colegi din comunitatea UBB,
Așa cum am spus în discursul de preluare a mandatului de Rector al UBB (https://news.ubbcluj.ro/comunicatul-rectorului-ubb-la-preluarea-mandatului-2020-2024/), cei care simțiți că aveți nevoie de asistență psihologică în această perioadă a epidemiei cu COVID19 urmăriți și contactați clinica universității noastre, și anume Clinica de Psihologie Babeș-Bolyai PsyTech (http://clinicadepsihologie.psiedu.ubbcluj.ro/) și Centrul Student Expert al UBB (https://www.facebook.com/ConsiliereStudentExpert/).
Pe lângă serviciile oferite de aceste unități ale UBB – Clinica Universitară de Psihologie Babeș-Bolyai PsyTech și Centrul Student Expert , compania Cognitrom oferă servicii de asistență psihologică asociată epidemiei cu COVID19 (https://www.comunicatedepresa.ro/sc-cognitrom-srl/screening-si-module-gratuite-pentru-anxietate-si-depresie/); compania Cognitrom s-a format în logica unui spin-off, fiind înființată de angajați ai UBB (și implicând în funcționare colegi din comunitatea UBB).
Vă încurajez să apelați cu încredere la oricare din aceste unități, care oferă servicii psihologice validate științific la standarde internaționale.
Cu prețuire,
Prof. univ. dr. Daniel David
Rectorul UBB
Omenirea se confruntă astăzi cu o problemă practică majoră, și anume epidemia de coronavirus (COVID-19). Prin modul în care ne raportăm la această problemă practică, putem genera răspunsuri psihologice adaptative/funcționale sau dezadaptative/disfuncționale. Răspunsurile psihologice adaptative ne ajută să confruntăm mai bine problema practică și efectele inerente acesteia. Răspunsurile psihologice dezadaptative complică problema practică și efectele inerente acesteia, generând chiar probleme psihologice adiționale. Așadar, psihologia științifică ne poate ajuta în trei feluri în această situație:
Implementarea adecvată a acestor aspecte poate duce la efecte colective benefice!
Izolarea poate să devină un factor de dezvoltare personală, dacă oamenii se raportează raţional la acest fenomen, afirmă psihologul Daniel David, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, în contextul în care autorităţile din toată lumea recomandă izolarea pentru reducerea cazurilor de infectare cu noul coronavirus.
Indiscutabil, trăim o perioadă de criză. Nu numai că ne confruntăm cu riscul îmbolnăvirii sau decesului din cauza unui virus, dar avem deja primele semne ale unei crize economice majore și ale unei uriașe crize de încredere. În astfel de vremuri, emoțiile negative (de la anxietate și stres, la furie sau disperare) preiau controlul asupra minții noastre. Credem că gândim realist, când, de fapt, atenția devine captivă știrilor negative, veștile rele sunt memorate mai repede și reamintite mai ușor; construim scenarii catastrofice despre viitor, iar situațiile neutre sunt înțelese ca fiind periculoase. Vedem peste tot răul și nu mai vedem binele. Devenim, știm asta din neuroștiințele cognitive, suprasenzitivi și suprareactivi. Vorba lui Caragiale, “simț enorm și văz monstruos”. Funcționăm ca o alarmă de mașină prost reglată, care se declanșează de mai multe ori în toiul nopții și sperie tot blocul.
Pentru voi, românii care trăiți/lucrați/studiați în altă țară și nu faceți parte din grupul la risc (persoane în vârstă cu boli cronice) – nu e nevoie să vă întoarceți acasă!
Sunteți bineveniți oricând, dar nu sunteți în pericol acolo unde sunteți. Continuați-vă activitatea ca până acum (cu adaptarea la trecerea în online)! La un moment dat veți fi și voi infectați cu coronavirusul COVID-19, veți avea febră și dureri de cap pentru câteva zile, după care viața va merge înainte.
Singurul avantaj dacă vă întoarceți acasă este că veți fi alături de familia voastră. Dezavantajul este că riscați să vă infectați chiar voi părinții și bunicii (fie sunteți deja purtător, fie veți deveni purtători expunându-vă la alți oameni mai mult decât ar face-o ei).
Dacă rămâneți unde sunteți, șansa să vă infectați voi familia este 0!
Vorbiți cu familiile voastre la telefon/skype/messenger cât de des se poate, puteți cere ajutor celor din jurul lor, în cazul în care este nevoie. Suntem mulți, mulți, mulți rămași acasă care îi ajutăm pe cei vârstnici din jurul nostru cu cumpărăturile, rețetele și ce mai au nevoie, ca să nu se expună ei.
Pentru toți românii care aveți familii în străinătate – nu îi chemați înapoi acasă!
Granițele au început să se închidă, transportul este tot mai complicat, șansele ca ei să se infecteze pe drum sunt foarte mari. Acolo unde trăiesc ei există spitale, există supermarketuri, au și ei acolo făină de mălai, zahăr și ulei. Dacă sunt sub 55 de ani și sunt relativ sănătoși, vor fi ok! Nu sunt în pericol!
Dacă aveți nevoie de ajutor, mai degrabă cereți în jur – pe facebook, la telefon, vecinilor! Suntem foarte mulți cei care suntem acasă, în România, și care vrem și putem să vă ajutăm – cu cumpărăturile, cu medicamentele, cu orice. Expuneți-vă cât mai puțin grupurilor mari de oameni!
Pentru toți programatorii care lucreaza deja de acasă – vă rog să vă organizați să faceți un portal unde bătrânii noștri să poată să ceară ajutor (de pe mail, facebook sau telefon) și unde noi cei mulți să putem să sărim să îi ajutăm. Organizați-vă un hackaton care să rezolve o problemă reală!
Ministerul Sănătății are informații foarte utile despre cum să ne protejăm – www.ms.ro
Să nu uităm că doar împreună putem trece peste asta! Când s-a terminat criza, vom avea o discuție foarte serioasă cu politicienii care ne-au dezamăgit! Însă acum e momentul să ne focalizăm energia și atenția pe ceea ce putem face noi - pe moduri concrete în care ne putem ajuta unii pe alții!
Prof. Univ. Dr. Habil. Răzvan M. Cherecheș
Profesor de Sănătate Publică
Director – Departamentul de Sănătate Publică
Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării - Universitatea Babeș-Bolyai
Ai sub 40 de ani și ești rezonabil sănătos?
Vrei să îți ajuți vecinii bătrâni și bolnavi?
Ei trebuie să stea izolați ca să reducă riscul de infecție, dar au nevoie de medicamente și alimente de bază.
Alătură-te campaniei noastre și printează posterul de mai jos, lipește-l pe ușa interioară a blocului tău și completează-ți datele de contact
Dacă te sună vecinii pentru ajutor, respectă CU SFINȚENIE regulile de pe poster, ca să nu îi infectezi tu pe ei! Fii un erou local, ajută-ți bătrânii!
Diadra Tănasă, doctorandă a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că e nevoie de solidaritate.
„Trebuie să fim solidari în această perioadă. Eu şi cu prietenul meu Matei vrem să ajutăm cât putem vecinii noştri din bloc. Locuim în chirie în cartierul Mănăştur şi am pus un afiş la intrarea în scară prin care le-am spus vecinilor în vârstă că pot apela la noi pentru a le cumpăra alimente şi medicamente, iar ei să nu iasă din casă şi să se expună infecţiei cu coronavirus. Ar trebui să lăsăm egoismul deoparte şi să ne gândim şi la semenii noştri, iar în această perioadă este nevoie de solidaritate. Noi avem acum şi mai mult timp, cursurile la facultate fiind suspendate, iar tinerii sunt mai puţin predispuşi la infecţia cu noul coronavirus”, a spus Tănasă.
Acest conținut este găzduit de o terță parte. Afișând conținutul extern acceptați termenii și condițiile de la www.youtube.com.
Acest conținut este găzduit de o terță parte. Afișând conținutul extern acceptați termenii și condițiile de la www.youtube.com.
Acest conținut este găzduit de o terță parte. Afișând conținutul extern acceptați termenii și condițiile de la www.youtube.com.
Acest conținut este găzduit de o terță parte. Afișând conținutul extern acceptați termenii și condițiile de la www.youtube.com.
Acest conținut este găzduit de o terță parte. Afișând conținutul extern acceptați termenii și condițiile de la www.youtube.com.
Acest conținut este găzduit de o terță parte. Afișând conținutul extern acceptați termenii și condițiile de la www.youtube.com.
Acest conținut este găzduit de o terță parte. Afișând conținutul extern acceptați termenii și condițiile de la www.youtube.com.