Stațiunea Științifică UBB - Arcalia

Arcalia este una dintre cele mai vechi localităţi ale judeţului Bistriţa-Năsăud, prima sa atestare documentară fiind consemnată în prima jumătate a secolului al XIV-lea. Este situată la circa 15 km vest de oraşul Bistriţa şi la aproximativ 110 km nord-est de municipiul Cluj-Napoca, la limita dintre Câmpia Transilvaniei şi zona colinară, care face trecerea spre masivele Carpaţilor Orientali. Accesul la Arcalia se realizează pe şoseaua Cluj-Napoca-Dej-Bistriţa, precum şi prin halta CFR Arcalia.

În 1673 Arcalia a intrat în posesia familiei nobiliare Bánffy, iar în următoarele două secole a fost moștenită de către membrii familiei Bethlen. La începutul secolului al XIX-lea, grație contelui János Bethlen, domeniul de la Arcalia a fost supus unui proces de modernizare, aici amenajându-se unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania. Tot acum se înființează o herghelie cu rase de cai dintre cele mai renumite. În jurul anilor 1880, Béla Bethlen, un descendent al familiei contelui János Bethlen, a reamenajat vechiul parc, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi, cu o varietate de peste 150 de specii de arbori şi arbuşti. Același nobil a construit și castelul în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania. Castelul şi anexele sale se află în partea estică a parcului, aşezate pe un ax de nord est-sud vest. Domeniul a fost naţionalizat în 1949 şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri.

Din 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenţilor. În octombrie 1998, prin ordin al Ministerului Educației Naționale, la Arcalia s-a înființat Centrul Regional al Francofoniei, sub egida Universității Babeș-Bolyai.

În prezent, suprafaţa totală a proprietăţii este de 16,5 ha şi se compune dintr-un parc dendrologic şi din trei corpuri de clădiri:

  1. Castelul propriu-zis.  Aici se află :
  • sala de conferinţe (80 m²), ce poate adăposti cca 70 de participanţi,
  • sala de seminar (40 m²), pentru 20-25 persoane,
  • sala de lectură (40 m²),
  • biblioteca francofoniei (25 m²).
  1. Dormitoarele, amplasate pe locul fostei biblioteci şi a anexelor, sunt amenajate pentru găzduirea în principal a studenţilor şi sunt dotate cu mobilier nou. Au o capacitate de 70 persoane, în paturi  suprapuse, sau 40 de persoane în paturi simple (în funcţie  de opţiunea grupului).
  2. Cantina şi anexele oferă posibilitatea preparării şi servirii unui dejun complet, precum şi organizarea , în chioşcul nou construit, a unui picnic de tip rustic.

Activităţi ce pot fi desfăşurate:

  • găzduirea de simpozioane ştiinţifice, conferinţe, seminarii, cursuri de vară;
  • găzduirea studenţilor şi a personalului didactic pentru efectuarea practicii de specialitate;
  • acţiuni instructiv-educative destinate studenţilor şi elevilor;
  • activităţi expoziţionale şi tabere de creaţie;
  • petrecerea sfârşitului de săptămână sau „retragerea” pentru redactarea unor lucrări ştiinţifice, etc.